Bismillah. 🌹

Es Selamu alejkum.

27.11.2016.

Bitni savjeti djevojci pred udaju

 

Učenje mudrosti od predhodnika I njihova iskustva lišit  će nas mnogih  neuspjelih pokušaja.

Pred nama je nekoliko značajnih savjeta koji će nam povećati svijest I iz kojih možemo dosta naučiti.

Sretan je onaj ko uzima pouku od drugih I ko uči na iskustvima drugih.

 

 

·        Prvi savjet

To je savjet koji je uputila majka svojoj kćerki na dan njene svadbe, a sadrži sve temelje bračne sreće.

Kada gledaš ženu i zadržiš pogled na njoj, vidjet ćeš na njenim crtama sve tragove problema koji joj se dešavaju u bračnom životu.

Ovi savjeti  poznati su pod nazivom Savjeti Ummu Ijjas, a Ummu Ijjas je Ummama bint Haris, supruga Avfa ibn Mulhima eš-Šejbanija.

Koja žena bude radila po ovim savjetima, oni će joj pomoći da uspije u svom bračnom životu i u srcu svog muža zauzme uzvišeno mjesto.

Ummu Ijjas ih započinje tako što priprema svoju kćerku da ih prihvati oslanjajući se više na logičko ubjeđenje nego na emotivni utjecaj.

A savjet glasi:

Kćeri moja, uskoro ćeš napustiti kuću u kojoj si odrasla, u kojoj si naučila hodati, i otići u dom koji ne znaš, nekome koga ne poznaješ.  Da se žena ne treba udavati, roditeljima taj brak ne bi bio potreban, jer oni ni za koga ne haju više nego za svoju kćer. Ali, žene su stvorene za muškarca, a muškarci radi žena. Ženidbom on joj postaje „vlasnik“. Budi mu robinja , bit će ti rob. Pridržavaj se ovih deset stvari koje će ti biti poput blaga:

Prva i druga: budi sretna u njegovom društvu i budi mu poslušna;
    Treća i četvrta: uvijek lijepo izgledaj i lijepim parfemom se namiriši, neka nikako na tebi ne vidi ništa ružno niti osjeti od tebe ružan miris.

Peta i šesta: pripremi ručak na vrijeme i nemoj galamiti kada on spava, jer ljutnja je kao plamen, a takvo ometanje sna če ga sigurno naljutiti;
Sedma i osma: pazi na njegovu djecu, radnike i imetak, jer češ time pokazati da ga poštuješ i da si dobra upravnica;

Deveta i deseta: nikada ne otkrivaj njegove tajne i ne otkazuj mu poslušnost jer ako otkriješ njegove tajne, nikada nećeš biti sigurna da te neće prvariti, a ako mu otkažeš poslušnost, srce ćeš mu ispuniti mržnjom prema tebi. Budi oprezna, kćeri moja, i ne pokazuj sreću kada je on nervozan, a ne pokazuj tugu kada je on sretan.

Ne dosađuj mu da te ne bi prezreo tj. Ne budi mu dosadna pa da bježi od tebe. Ne udaljuj se od njega toliko da te zaboravi. Poštuj ga najviše koliko možeš pa će se najviše družiti sa tobom.

Znaj  da nećeš dospjeti do onoga koga voliš sve dok njegovo zadovoljstvo ne bude ispred tvog, njegova želja ispred tvoje, kako u onome što voliš tako i u onome što ne voliš, a Allah neka ti samo dobro podari.

 

 

 

 

·        Drugi savjet

Ovo je savjet oca svojoj kćerki kojoj je majka preselila. Naime, Fezari je svoju kćerku Hindu, kada se Hadžadža želio oženiti, savjetovao ovako:

Kćeri, majke su te koje odgajaju kćerke, a tvoja je majka preselila. Voda je najbolje sredstvo čistoće, a surma najbolje sredstvo uljepšavanja. Čuvaj se preteranog korenja, to umanjuje ljubav. Čuvaj se ljubomore, ona je ključ razvoda. Budi svome mužu robinja, biće ti rob. Ja sam tvojoj majci govorio:
„Budi milostiva prema meni, pa ću ljubav svoju prema tebi povećati;

Dok sam ljut, nemoj pričati, nemoj riječima kao po defu po meni udarati, jer nevidljivo ne možeš znati;
Nemoj se puno žaliti bez ičega možeš ostati, pa te srce može odbaciti jer srca se, doista, okreću;
Vidio sam da kada u srcu ljubav i bol sastave se, ljubav odmah ode...“

Lijep li je ovo savjet oca koji ukazuje kćerki svojoj da pazi na čistoću svoju i svoje ukrase, da ne priča puno, da napravi granicu ljubomore, da bude poslušna, da pazi na duševno stanje muža i da sudjeluje u njegovim osjećanjima.<< 11/2016 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930


MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
257836